Ada apa dengan tunang ?

" Tunang ?"
" Saya dah tunang. Tapi tunang saya sllu sangat call, tanya khbr, chatting bagai dgn saya. Actually, macamana pertunangan dlm Islam, dan apa batas2nya ?Dan, kalau kita nak kawin dgn seseorang misalnya, macamana kita nak KENAL dia kalau kita x ikhtilat dgn dia ? Mohon pencerahan.... "
1- Actually, HUKUM ASAL ' sesebuah pertunangan ' itu dikira sah, ialah apbl kt ckp pada seseorang y kita ingin berkahwin dgnnya, dan org tersebut setuju. Manakala, ADAT pula ialah perlu cincin, majlis pertunangan y dipersetujui kedua2 belah pihak y sedia maklum.
2- Jika kita lihat, knp hukum asalnya begitu, krn, org zaman Islam dahulu kala, zaman sahabat, tabiin dan tabi' tabiin, mrk di didik utk menyatakan HAJAT utk berkahwin dgn ssorg adlh apbla dia BETUL-BETUL BERSEDIA utk berkahwin.
3- Namun, zaman skrg, lagi2 di Malaysia, ramai org salah gunakan pkara ini. Ramai remaja dan belia mengucapkan kata2 :
" Aku nak jadikan kau sbg isteri..." " Aku nak kawin dgn kau... " dan sbgnya, sdgkan , dia belum BERSEDIA langsung utk memikul tanggungjwb ini ! Hatta, start umur seawal form 3, dah pandai sebut bab nak kawin ni. Dan, sememangnya, pertunangan itu dikira! Bermakna, jika ada org lain y nak kawin dgn tunang kita tu, dikira HARAM sbb tlh dicop. Dan perempuan itu tak blh berkahwin dgn org lain selagi x putus pertunangan.
4- Tapi,masalahnya ialah , hari ni, berapa ramai LELAKI y MENYEKSA WANITA dgn mengatakan " Aku nak jdkan kau isteri ", sdgkan dia x prepare langsung, lps tu, bertahun2 and than putus couple, putus cinta bagai, and than cari org lain.
Apakah ??
Sbb tu, ianya adalah SATU DOSA apabila kita menyatakan hasrat nak memperisterikan ssorg dlm keadaan kita x bersedia, x serius, dan hanya suka2 !
Saya ulang :
" Ianya adalah SATU DOSA apabila kita menyatakan hasrat nak memperisterikan ssorg dlm keadaan x bersedia, x serius, hanya suka2 ! Dosa !"
Bak kata Ibn Qayyim : "Org y meluahkan perasaan cintanya pd seseorang, pdhal blm tiba masa nak kawin, maka org tu tlh menganiayai org y dia cinta itu! Dan penganiayaan ini adlh sngt kjm, lbh kejam dari penganiayaan kpd harta !!! "
5- Ats sbb itulah, bg saya, pd zaman y penuh dgn fitnah ini, dlm isu pertunangan, kita MESTI MENGIKUT ADAT ( mendpt persetujuan dari kedua2 belah pihak, berkenalan dgn keluarga, adakan majlis rasmi y menjaga batas2 syarak. Kerana ia lbh terhindar dari fitnah, sekaligus membela MARUAH seorg wanita, dan menjaga perasaan seorg wanita ! sbb skrg, ramai y menggunakan alasan tunang utk buat maksiat !!!!.
6- Manakala dlm proses sblm bertunang dan sblm berkahwin misalnya, disunatkan utk kedua2 blh pihak BERTAARUF, dan dikendalikan olh org tengah, agar terhindar fitnahktk taaruf, bertaaruflah . Ktk itu , sorg llki di sunatkan utk pandang wajah dan tapak tngn wanita y ingin dia nak kawin.
Dan , jika pertunangan tlh dijlnkan, maka sepanjang bertunang, peliharalah adab2 spt berikut :
- Bnyk brhubung dgn mak ayah org y kita ingin berkahwin, supaya dpt eratkan silaturrahim dan mmudahkan proses nak rapat dgn keluarganya.
- Kurangkan persembangan kosong dgn tunang kita. Sekadar utk MEMENUHI HAJAT spt berbincang tarikh kawin, kos hantaran, isu kluarga dan sewaktu dgnnya. Seeloknya di handle olh org tngh, krn, skrg, dah beribu KES org y tunang x sempat kawin tapi dah berzina. Saya dah dpt bnyk soalan dlm inbox berkaitan isu mcm ni, sembang kosong dan sengaja sembang tanpa keperluan, dosa.
- HARAM keluar berdua2an. HARAM sembang benda y menaikkan syahwat, ataupun spt " I LOVE YOU. YOU LOVE ME "
So the point is, jgn gunkan alasan tunang utk ikhtilat jika tiada darurat. Harap maklum.

Comments

Popular posts from this blog

8 DOSA LISAN YANG HARUS DIWASPADAI/DIHINDARI

Jangan bersedih.. Allah sentiasa bersama kita...