Posts

8 DOSA LISAN YANG HARUS DIWASPADAI/DIHINDARI

Lisan merupakan karunia yang sangat 'mahal' dan vital bagi manusia. Tanpa lisan, barangkali hidup bagi manusia tiada artinya. Dengan lisan, manusia dapat mengenal rasa dan dapat berbicara dengan sesama. Dengan lisan pula manusia dapat berkomunikasi tanpa mengalami kesusahan. Selain itu, manusia bisa juga mulia dengan lisannya tersebut. Begitupun sebaliknya, manusia bisa hina karena lisannya. Hina, karena tidak bisa menggunakannya sesuai kehendak dan aturan-aturan yang ditetapkan penciptanya. Banyak sekali hadits Rasulullah Shallallaahu ‘alaihi wasallam. yang menganjurkan kita untuk selalu menjaga lisan. Bahkan Rasulullah juga sering mengecam orang yang tidak pandai menjaga lisannya. Rasulullah pernah berpesan: ”Barangsiapa yang diam (tidak banyak bicara) maka dia akan selamat” (H.R. At-Tarmizi) Dalam hadits lain disebutkan, Al-Ma’shum Shallallaahu ‘alaihi wasallam juga pernah berwasiat: “Barang siapa yang bisa menjamin (keselamatan)antara dua rahangnya (lisan) dan duaka kinya…

Ada apa dengan tunang ?

" Tunang ?"
" Saya dah tunang. Tapi tunang saya sllu sangat call, tanya khbr, chatting bagai dgn saya. Actually, macamana pertunangan dlm Islam, dan apa batas2nya ?Dan, kalau kita nak kawin dgn seseorang misalnya, macamana kita nak KENAL dia kalau kita x ikhtilat dgn dia ? Mohon pencerahan.... "
1- Actually, HUKUM ASAL ' sesebuah pertunangan ' itu dikira sah, ialah apbl kt ckp pada seseorang y kita ingin berkahwin dgnnya, dan org tersebut setuju. Manakala, ADAT pula ialah perlu cincin, majlis pertunangan y dipersetujui kedua2 belah pihak y sedia maklum. 2- Jika kita lihat, knp hukum asalnya begitu, krn, org zaman Islam dahulu kala, zaman sahabat, tabiin dan tabi' tabiin, mrk di didik utk menyatakan HAJAT utk berkahwin dgn ssorg adlh apbla dia BETUL-BETUL BERSEDIA utk berkahwin. 3- Namun, zaman skrg, lagi2 di Malaysia, ramai org salah gunakan pkara ini. Ramai remaja dan belia mengucapkan kata2 :
" Aku nak jadikan kau sbg isteri..." " Aku nak…

HOW TO BECOME A GOOD AND SUCCESSFUL MEDICAL STUDENT

(Am I a good friends?)
HOW DO I DEAL WITH MY FRIENDS WHO ARE ALWAYS DEPENDING ON ME FOR LECTURE NOTES ?
 You should feel good as it means that your notes are good, easy to understand and that your friends         fine you trustworthy. Do remember that if you help others God will help you. Regard it as a way of           helping your friends who is not as organised as you are. Remember that studying medicine is like               going to a war where everybody has to work as a team to get the victory, i.e. having a degree in                   medicine.

It is a degree with which you can serve the community better and help to increase the standard of health care in this country. Remember that today your friends need your lecture notes, another day you may need their notes because none of us can be sure that we can maintain and enjoy good health all the time.
A day may come when you are unwell and need your friends' help with the notes for the missed lectures. Furthermore, your friends…

Muslimah Sejati #InsyaAllah

Image
Muslimah sejati tidak dilihat dari jilbabnya yang anggun, tetapi dilihat dari kedewasaannya dalam bersikap.

Muslimah sejati tidak dilihat daripada banyaknya dia berorganisasi, tetapi sebanyak mana dia telah menjalankan amanah.

Muslimah sejati tidak dilihat dari kehadirannya dalam syuro (mesyuarat), tetapi dilihat dari penglibatannya dalam mencari solusi tentang suatu permasalahan.

Muslimah sejati tidak dilihat dari tasnya yang selalu membawa al-Quran, tetapi dilihat dari hafazan dan pemahamannya akan kandungan al-Quran tersebut.

Muslimah sejati tidak dilihat tundukan matanya ketika berinteraksi, tetapi bagaimana dia mampu membentengi hati.

Muslimah sejati tidak dilihat dari penglibatan dalam menjalankan kegiatan, tetapi dilihat dari keikhlasannya bekerja.

Muslimah sejati tidak dilihat dari solatnya yang lama, tetapi dilihat dari kedekatannya pada Rabb di luar aktiviti solatnya.

Muslimah sejati tidak dilihat dari kasih sayangnya pada orang tua dan teman-teman, tetapi dilihat dari besarnya kek…

Zikrullah (Amalan Mengingati Allah SWT)

Image

kenapa para muslimah tdk upload gambar

1. Niat.
Niat upload gambar tu biarlah betul. Jangan upload gambar sebab nak bagi kaum Adam terpikat dengan kecantikan kita dan buatkan mereka jatuh cinta dengan kita. Perbetulkan niat. Ibarat menjual diri saja kan? Kalau rasa-rasa niat dah betul lurus, teruskan saja. Takda siapa nak halang k. Takda siapa. Tapi lihat sendiri hari ini? agak-agak 'niat' itu betul atau tak. Pipi tak kembung? usah dikembungkan, Mulut tak muncung? usah dimuncungkan. Mata tak bulat? usah dibulatkan
Sampai harinya Allah bertanya, apakah motif kamu upload gambar pipi kembung, mulut muncung, mata sepet? Nak biar orang kata 'nice? waalaweh!! Err. .mata cantik, nice pic, dan kamu dengan tawadhuknya berkata eh takde la, kite tak comel, thanks. padahal dalam hati, "OH YEAH!! That what i want!??
Kalau nak buat spikulasi sendiri buatlah. Cuma, di hadapan ALLAH nanti, ingat ! alasan tu tak sah dan tak valid, agak agak nak jawab apa? Cuba setiap kali kalian nak upload kemudian tanya hati, untuk apa se…

gred solat kita^^

Image
5 gred solat
..Gred E 
Bila azan,buat tidak Tahu,Tengah memasak terus memasak,tengah berfb terus berfb,sedang tengok TV,terus tengok tv dan seumpamanya
Gred D 
Bila azan berkumandang,dia perlahankan tv,perlahankan radio,tetapi tetap meneruskan aktiviti,tidak bersedia untuk solat
Gred C 
Bila azan berkumandang,terus mengambil wuduk dan solat
Gred B 
Bila azan,terus berwudhu' dan Menuju ke masjid mahupun surau
Gred A 
Bila azan,sudah berada di masjid dlm keadaan berwudhu',dan bersedia untuk solat
Apakah gred solat Kita
Kalau exam kita nak gred A sokmo..
Solat macam mana? Ingatlah.!solat adalah perkara no. 1 yang akan ditanya oleh Allah di hari perhitungan nanti bknnya result exam !
Solat terjaga ..insyaAllah benda lain pn ✅✅ Sama2lah kta balannce kn hal dunia & hal akhirat
Jom muhasabah⌚
BACALAH KEJAP.. TAK DOSA PUN.. DAPAT PAHALA FREE LAGI 
Sharing info moment.. Jangan baring ketika azan, nanti jenazah kita berat."
Rasulullah S.A.W bersabda "Sebarkan Walaupun
Daripada Sepotong Aya…